Home

SNH Oranje ruim vertegenwoordigd op 11 stedentocht

De Elfstedentocht (de échte) voor skeelers werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. De tocht gaat over een afstand van 225 kilometer en voert de rijders langs de officiële route. Omdat Ijsclub de Polder de Elfstedentocht organiseert, is Bantega tegenwoordig de start- en finishplaats. Verder worden alle elf steden aangedaan, maar is de skeelerroute wel langer dan de schaatstocht.
Vanuit Heumen vertrokken vrijdag aan het eind van de middag zes bikkels richting Friesland. Slechts één (Ed) heeft de tocht al eens eerder uitgereden, de andere vijf (Marcel, Robin, Hielke, Evert en Joop) waren echter zo groen als gras. Na een zeer gezellig etentje en biertje in Lemmer en een kort nachtje in een hotel vertrok het zestal in alle vroegte naar Bantega.
Daar was het om 05:30u met alle vrijwilligers en 108 rijders een drukte van jewelste. Om het maar meteen over de organisatie te hebben, zoals Ed het eerder treffend zei: “ik denk niet dat dit nog beter kan!” Inschrijven, begeleiding van motoren, fietsers, bezemwagens, vrachtwagen met catering, het afzetten van wegen onderweg, het eten en drinken, dixies, het was allemaal even vlekkeloos.
Om 06:00 vertrok de hele stoet in twee pelotons richting Sloten en Stavoren. Ondertussen werd er natuurlijk al flink getwitterd door Robin en Marcel, die samen hashtag #11ST2011 in het leven hadden geroepen, die door de Ijsclub enthousiast werd opgepikt.
Hindelopen, Harlingen, de eerste 80 kilometer verliepen eigenlijk hartstikke goed. Na een aanvankelijk rustig begin, kwamen de tongen na twee, drie uur rijden ook goed los. Sterke verhalen, grappen, sommigen zongen al “We are the champions”.  Een beetje voorbarig.
Eigenlijk tot aan Franeker was het weer prima: droog, beetje wind in de rug, waterig zonnetje. Het asfalt was heerlijk glad, en soepel reden we door het Friese landschap, waar we toen nog wel oog voor hadden.
Na Franeker sloeg de opgeruimde stemming toch wel om enigszins om. Na een korte stop bij een openstaande brug, reden we een fietspad op met redelijk vers split, om daar pas na zes stroeve kilometers weer vanaf te komen. Niet dat dat enige verlichting gaf: het asfalt op de lange wegen over dijken en door weilanden was slecht: helemaal tot aan Bartlehiem. De klinkerstraten in de vele dorpjes waren killing. Het weer werd ook drukkender, benauwder.
Voor een groot aantal rijders werd dit te veel: uiteindelijk zijn er op het stuk Bartlehiem-Dokkum-Tegeltjesbrug wel zo’n 30 skeeleraars de bezemwagen ingestapt. Helaas ook onze Evert, Joop en Robin. De SNH-eer werd dus nog dapper vertegenwoordig door Hielke, Ed en Marcel.
Na zo’n 175 kilometer ben je eigenlijk alleen nog maar bezig met je eigen pijntjes en probleempjes, maar we zagen ook wel aan anderen dat het moeilijk werd. Het peloton werd ook stiller en stiller. Pas na de laatste stop, op 195 kilometer, weet je pas 100% zeker dat je het gaat redden, al moet het op je tandvlees. Het aantal valpartijen nam duidelijk toe, maar was nooit echt ernstig. De stemming in het peloton verbeterde aanmerkelijk bij de hartelijke ontvangst in de laatste drie dorpen, waar vele Friezen voor hun huisje op straat stonden om de bikkels nog een laatste hart onder de riem te steken.
De drie ‘uitvallers’ waren trouwens ook nooit ver weg: tijdens de pauzes en bij de finish waren Robin, Joop en Evert altijd bereid om de drie SNH-rijders in alles te helpen, Robin heeft zelfs nog de laatste kilometers meegereden in de rol van superknecht.

Het is en blijft een monstertocht, monsterachtig soms. Maar hopelijk hebben Marcel, Ed en Hielke laten zien, dat je met goed materiaal, goede training, doorzettingsvermogen, en wellicht de vorm van de dag,  een heel eind kan komen. Bij de streep wacht dan het lekkerste biertje ooit!
Urls:

Gps-route: http://connect.garmin.com/activity/113311890


tijdschema: http://lockerz.com/s/137392608


foto’s Ijsclub:

foto’s Robin:
Zoeken