Home

SNH reed mee in 26e Bartlehiem Skeelertocht

In de nazomer wordt elk jaar in Hallum de Bartlehiem Skeelertocht (KPN Dutch Open) gereden, dit jaar alweer de 26e.

SNH-leden Joop Broens en Marcel Koot reden mee, maar zaten op de heenweg in de auto wel wat te mopperen over de vorm van de dag. Omdat ‘Beneden-Leeuwen’ nog in de benen zat, en anders wel het trainingsrondje van woensdag, dat voor de gelegenheid was uitgebreid tot 35 kilometer.

Eén van de bijzondere kenmerken van de Bartlehiem Skeelertocht is de gemoedelijkheid. In de sporthal van Hallum zitten recreanten, beloften, wedstrijdrijders, masters, Nederlands, Vlaams, Waals, Duits,  onbekommerd naast elkaar om  te kleden. Ook al staat er voor de een wat meer op het spel dan de ander.

Joop had als persoonlijk doel om de tocht volledig uit te rijden, nadat hij vorig jaar in de verzengende hitte en de straffe tegenwind op de helft was gestopt, samen met vele anderen trouwens. Marcel wilde zijn tijd van vorig jaar flink verbeteren, want onder diezelfde omstandigheden was een echt mooie tijd in 2012 niet echt mogelijk.

Alle wedstrijdcategorieën startten dit jaar tegelijkertijd. En zo kwam het dat ons illustere SNH-duo vlak voor de start nog even stond te poseren met Crispijn Ariens.

alt

Ariëns, die de week ervoor nog na een indrukwekkende solo wereldkampioen skeeleren werd in Oostende, tooide zich vandaag voor het eerst in zijn regenboogpak. Hij was de dag ervoor in het huwelijk getreden, maar na een ongetwijfeld kort maar heftig huwelijksnachtje stond hij alweer vrolijk aan de start. Uiteindelijk werd ie derde!

Na de vliegende start zaten Joop en Marcel in de kopgroep van recreanten. Joop liet zich na een kilometer of 10 terugzakken, terwijl Marcel nota bene kopwerk verrichte in de voorste groep. Ondertussen enkele wedstrijdrijders opvegend, die uit de koers waren gereden. Tot het moment dat het Marcel begon op te vallen, dat er wel erg veel KPN-wedstrijdnummers om hem heen zaten, en enkele anderen uit zijn groepje riepen, dat zij niet de 60 maar de dértig kilometer variant reden.

Wekenlange droogte en een zacht motregentje 's ochtends, zorgde bovendien voor enkele spekgladde stukken wegdek. Na een bar stuk door een dorp met veel slecht en glad asfalt en veel klinkers en een gedeelte (wind mee) waar boven de 40 (!) gemiddeld werd gereden, was het welletjes, en loste Marcel ook uit de groep. Na 10 kilometer alleen te hebben gereden werd hij uiteindelijk opgeveegd door de groep waaruit Joop enkele minuten eerder nét gelost was.

Marcel reed uiteindelijk een tijd van 2u19. Handgeklokt, want in Hallum is electronische tijdregistratie nog niet doorgedrongen. Joop kwam een kwartiertje later binnen, na een barre tocht, waarin hij minstens 20 kilometer helemaal alleen heeft gereden. Hoedje af voor deze heren!

Zowel Marcel en Joop zijn niét gelapt door de wedstrijdmannen. Zij kwamen enkele minuten na Joop Hallum binnenrazen. De KPN Dutch Open werd uiteindelijk gewonnen door Gary Hekman.

Voor meer foto's kun je ook kijken op onze Facebook-pagina.

Zoeken

Komende activiteiten