Home

2013: De barre natte 7e Elfstedentocht……

imag0985-200Op zaterdag 14 september 2013 stond de zevende editie van de elfstedentocht vanuit Bantega op het programma, georganiseerd door IJsclub De Polder te Bantega.

Voor deze tocht hadden zich, naast 100 andere rijders, Ed Luisman, Marcel Koot, Joop Broens, Bastian de Weerd, Hielke Meijer en Robin Schoorl aangemeld.

Door hun inspanningen in de voorgaande weken meldden zich Marcel en Joop af voor de elfstedentocht. Op vrijdag 13 september om 16.00 uur het vertrek vanaf de P-plaats bij BRUNsport te Heumen.

Robin was de eerste rijder die uitviel. Over de eerste klinkers in Sloten kreeg hij reactie in z’n knie. Amper drie weken geleden geopereerd maar dit was ‘ een brug te ver’.
Ingestapt in “de bus” heeft hij zich daar verdienstelijk gemaakt met alle uitvallers in het eerste gedeelte van de tocht. Er was veel materiaalpech. Frames los van schoenen en vastgelopen wielen door regen en zand.
Ongeveer driekwart van de tocht heeft het geregend en stond er een flinke wind. Gelukkig voor alle rijders stond de wind vaak in de rug en vlakbij Dokkum draaide de wind, waardoor op de terugweg de wind wederom het grootste gedeelte in de rug stond.
Er waren wat omleidingen en op enkele stukken nieuw asfalt wat het skeeleren makkelijker maakt. Maar goed, wat is makkelijker na 150/180 km in de benen. NIETS is dan makkelijk….
Gelukkig waren op de eerste drie stopplaatsen twee ervan overdekt bij bedrijven. Heerlijk op een bank uit de wind en regen.
De route was op diverse plekken aangepast in verband met wegwerkzaamheden, ook was sommige gedeelten van de route het asfalt vervangen door heerlijk goed glad asfalt.imag0979-200

Bij de 5e stop de bekende “Tegeltjesbrug” regende het inmiddels weer, waaide hard. Onderkoeling lag op de loer.
Op naar de volgende stop, waar de bekende broodjes met warme gehaktballen op het menu staan…
Bastian viel uit na ongeveer 150km. Ook hij ervaarde lichamelijke reactie op de inspanning. Enneuh… ’s maandags staat de werkgever weer te wachten.
Wat is het toch een mooie gebeurtenis om met het gehele skeelerpeloton en de volgwagens door Leeuwarden te rijden. Alle wegen, kruispunten etc waren afgezet door de motorrijders.
De laatste loodjes op weg naar Bantega.
Bij de 7e en laatste korte stop, stapte Robin op de skeelers om samen met een andere uitvaller de laatste kilometers de echte diehards mentaal te ondersteunen.
Ondanks de weersomstandigheden waren er relatief weinig uitvallers. Enkele kleine valpartijen waren er wel met zeer lichte vorm van ‘skeelereczeem’.
Na 225 kilometers over Fries grondgebied voltooiden Hielke en Ed de barre, natte tocht.

imag0984-200

Na afloop moest Hielke wel even bij z’n positieven komen na een hongerklop…..

Vanuit Heumen zeggen wij: Tot in 2015 bij de #11ST2015

Bastian, Ed, Hielke en Robin

Zoeken

Komende activiteiten