Home

Het mysterie van de fluittoon op FlevOn Ice

Het mysterie van de fluittoon op Flevo on Ice

Zondag 18 december hebben we met 15 leden een zeer geslaagd SNH-Flevonice-uitje gehad; het weer was perfect, de eerste uren zelfs zon.
Goed verzorgd ijs en in de ochtend niet te druk.
Diehards konden voor hun ronden-pr gaan. En degenen die voor het afentoemetdesnuutindezon-pr gingen, konden deze ook bijschrijven. Dat heb ik dan ook gedaan.
Ik heb met verbaasde belangstelling gezien hoeveel geoefende natuurijs-schaatsers inmiddels op Salomons rijden (50%?) en met welk ogenschijnlijk gemak dat gaat. Niks vallen, niks last van scheuren of oneffenheden, als het spreekwoordelijke mes door de boter. Ik moest aan Johan Cruijff denken, toen hij zei: "Je gaat het pas zien als je het door hebt."
Gisteren op het ijs hoorde ik meermalen zeggen: "Ze zitten als sloffen."

Ook één SNH-lid had voor het eerst haar nieuwe Salomons aan. Het aanklikken was wennen, maar ze reed er op weg alsof ze nooit anders deed. Groot was echter de verbazing toen haar slofjes onder het rijden een soort fluittoon leken te produceren.
Nauwgezet materiaalonderzoek (kon niet onder het rijden, mocht je dat afvragen) leverde niks op, maar het fluiten bleef.
De hoezen waren eraf, de ijzers zaten ook niet achterstevoren en links/rechts kun je bij Salomons gewoon wisselen, dus daar lag het ook niet aan. Ook andere grappen waren niet van de lucht, zoals: "zeker nog niet afbetaald? " of "overjarig model? ". Gelukkig ging het niet ten koste van de schaatsprestaties en alleen als je in een treintje achter haar reed, hoorde je het af en toe.
Het was ook geen harde fluittoon; nee eerder een beschaafd fluittoontje. Met wat inbeeldingsvermogen deed het denken aan een solopartij in een orkest. Heel bijzonder.

De Salomons lieten me niet los en na een oriëntatietocht op internet ben ik overtuigd van deze sloffen en inmiddels helemaal om. Af en toe in het leven moet je jezelf trakteren; nu alleen nog even sparen of wachten op de Kerstman.

Maar ook die fluittoon op het ijs liet me niet los. Het dreigde obsessief te worden. Google is een dankbare zoekmachine en ik heb tevergeefs allerlei zoekcombinaties geprobeerd. Maar enige aantoonbare causaliteit tussen Salomons en die fluittoon is er niet, laat staan juridisch bewijs.
En ineens schoot het me te binnen! Een paar regels terug schreef ik toch dat het toontje in de verte deed denken aan een solopartij in een orkest?
I knew it, i had seen it before!
Men stuurt mij weleens mail toe, waarvan ik denk: wat mot ik er in hemelsnaam mee?! Wie ben ik dat ik dit weer mag ontvangen. Waarom ik? En dan prullemandeer ik het mailtje meestal ongelezen. Een schone mailbox is immers ook wat waard, hè.
En gelukkig stond deze nog bij de deleted items.

Beste medeschaatsers, het leven en ook het schaatsen verdient zo af en toe een knipoog. Of de fluittoon van genoemde Salomons enige relatie heeft met bijgevoegd filmpje, kan ik me niet voorstellen.
Maar het filmpje blijft hoe dan ook grappig en bijzonder; daarom wil ik het jullie als mede-humoristen niet onthouden.
De oplossing van het Mysterie ..... (de link is verwijderd, deze is wel op te vragen)
Veel schaatsplezier deze winter.

SNH-lid Frans

Zoeken